Waterpolosters pakken historische wereldtitel na zenuwslopend gevecht met Spanje

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 12:20

De Nederlandse waterpolosters hebben zich vrijdag in het Japanse Fukuoka voor het eerst in 31 jaar tot wereldkampioen gekroond. De ploeg van de Griekse bondscoach Evangelos Doudesis versloeg Spanje na een zenuwslopende wedstrijd na penalty's.

Beeld: Stockfoto

De wedstrijd eindigde in 11-11, nadat Oranje een 10-7-voorsprong weggaf. In de penaltyserie miste Spanje één keer, terwijl de Nederlandse speelsters foutloos bleven.

Eerder ging Oranje in 1991 met de wereldtitel aan de haal. Alle speelsters van de huidige selectie waren toen nog niet geboren. In 1986, 1994, 1998 én 2015 verloor Nederland de WK-finale. Vorig jaar werd het wereldkampioenschap afgesloten met een bronzen medaille.

Nederland was dankzij het halen van de finale in Fukuoka al zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Oranje is de olympisch kampioen van 2008.

De wereldtitel is het resultaat van een nieuwe koers die wordt gevaren sinds de teleurstellende zesde plek op de Spelen van twee jaar geleden in Tokio. Bondscoach Doudesis bouwde aan een sterke ploeg.

Op weg naar de finale had Nederland al een keer van Spanje gewonnen; in de eerste groepswedstrijd werd het 7-6. Donderdag werd de finale bereikt dankzij een 9-8-overwinning op Italië.